Chcem prispieť
Chcem prispieť
CHCEM PRISPIEŤ

Strata detských životov v Stredozemnom mori je krutosťou, ktorú budú tieto pobrežia pripomínať ešte roky

Vyhlásenie Regionálnej kancelárie UNICEF pre Európu a Strednú Áziu a špeciálneho koordinátora pre pomoc utečencom a migrantom v Európe a.i., Philippa Coriho


ATÉNY/ŽENEVA/RÍM, 15. júna 2023 – „UNICEF je hlboko zarmútený a otrasený viacerými správami,  až stovke detí uväznených v nákladnom priestore lode, ktorá sa 14. júna prevrhla a potopila pri pobreží Grécka v Stredozemnom mori. Je to najväčšia námorná tragédia za posledné roky.

„Môžeme predpokladať, že mnohé z týchto detí prišli o život, keďže správy o preživších sú zatiaľ obmedzené. Hlboko súcitíme s rodinami detí a so všetkými, ktorých táto tragická udalosť zasiahla.

„Sú to deti migrantov a deti žiadajúce o azyl, ktoré utiekli pred konfliktom, násilím a chudobou. Sú to deti, ktoré pravdepodobne znášajú vykorisťovanie a zneužívanie v každej fáze svojej cesty. Väčšina z nich sa pokúsila o nebezpečný prechod sama, odkázaná na obchodníkov s ľuďmi a pašerákov.

„UNICEF je pripravený reagovať na okamžité potreby detí a žien, ktoré mohli prežiť stroskotanie lode, v koordinácii s národnými orgánmi a partnermi.

„Akákoľvek strata na životoch je tragédia. Strata toľkých detských životov v Stredozemnom mori, ktorej sa dalo vyhnúť, je tragédiou, ktorú budú tieto pobrežia pripomínať ešte roky.“

„Podľa medzinárodného práva a Dohovoru o právach dieťaťa sú krajiny povinné chrániť práva a najlepšie záujmy detí. UNICEF naďalej vyzýva na poskytovanie bezpečných a legálnych ciest pre migráciu a azyl v Európskej únii a na koordinované pátracie a záchranné operácie, ktoré pomôžu predchádzať úmrtiam na mori.“

"Dieťa je dieťa a krajiny by mali spolupracovať, aby zabezpečili ochranu životov všetkých detí bez ohľadu na ich migračný status."

Každé dieťa
si zaslúži
detstvo,
budúcnosť,
nádej...

PREČÍTAJTE SI VIAC

© UNICEF/UNI594987/Filippov
celý článok

Tragický koniec prvého školského týždňa pre ukrajinské deti