Chcem prispieť
Chcem prispieť
CHCEM PRISPIEŤ
© UNICEF/UN0767963/Vashkiv

NA UKRAJINE SA DETI UČIA, HRAJÚ ČI SPINKAJÚ V PROTIBOMBOVÝCH KRYTOCH

Aj ukrajinské deti sa vracajú do školských lavíc. UNICEF buduje ďalšie protibombové kryty v školských pivniciach, ktoré budú ochraňovať deti vyrastajúce vo vojnovej zóne. Už druhýkrát od eskalácie konfliktu vo februári 2022, začínajú deti na celej Ukrajine nový školský rok pod hrozbou útokov. Mať v škole protibombový kryt sa stalo nevyhnutnou podmienkou.

 

V materskej škole v Slavutyči na severe Ukrajiny trávia deti hodinu odpočinku v postieľkach v protibombovom kryte, ktorý zrenovoval UNICEF s finančnou podporou Európskej únie. Čas poobedňajšieho odpočinku prerušovaný sirénami upozorňujúcimi na nálety je pre deti na Ukrajine realitou. V škole v ukrajinskom Slavutyči škôlkari spia, hrajú sa a učia v protibombovom kryte, ktorý postavil UNICEF.

 

"Niekedy zaznela siréna práve keď detičky zaspávali," hovorí učiteľka Oksana Topchii. "Keď sme ich prebúdzali, bol to pre ne obrovský stres. Preto teraz vždy ideme dole do krytu, aby sa tam mohli vyspať. Deti si prinesú aj svoje hračky." Úkryty sú pekne zariadené a bezpečné. Veselá maľba s usmievavým kresleným mravčekom víta žiakov v kryte v Slavutychu. Učitelia deťom hovoria, že "idú za mravčekom“.

 

V čase poobedňajšieho spánku idú deti aj so svojimi plyšovými miláčikmi do krytu v suteréne škôlky, ktorý pre ne postavil UNICEF.

 

"Takto vyzerala pivnica pred niekoľkými mesiacmi," hovorí starosta Slavutyča Jurij Fomičov a ukazuje na fotografii špinavú podlahu s odhalenými rúrami nad hlavou. "A teraz máme pekne zariadený kryt pre deti. Sami by sme tento projekt nezvládli." "Učíme naše deti, aby sa ničoho nebáli. Snažíme sa zostať optimistickí a veriť v naše víťazstvo."

 

 

Čo robí UNICEF?

  • Dokončili sa práce na obnove 28 školských protileteckých krytov a ďalšie sa pripravujú.
  • UNICEF tiež zabezpečuje pre školy fólie na okná odolné voči výbuchu, aby sa deti v prípade výbuchu nezranili črepinami skla.
  • Okrem vybavenia školských krytov a obnovy vzdelávacích zariadení poškodených raketovými útokmi UNICEF distribuuje nábytok do tried a poskytuje študentom a učiteľom učebné pomôcky.
  • Od začiatku roka 2023 UNICEF zabezpečil pre ukrajinské deti 400 353 učebných a vzdelávacích pomôcok.  

 

Toto všetko je výsledkom spolupráce UNICEF s ukrajinskou vládou s cieľom vytvoriť bezpečné vzdelávacie prostredie pre každé dieťa na Ukrajine. UNICEF pomáha deťom, ktoré vyrastajú v konfliktných zónach na celom svete. Vaša podpora môže mať pre ne zásadný význam. Prosíme, prispejte na naše terénne programy. 

Každé dieťa
si zaslúži
detstvo,
budúcnosť,
nádej...

PREČÍTAJTE SI VIAC

© UNICEF/UNI594987/Filippov
celý článok

Tragický koniec prvého školského týždňa pre ukrajinské deti