Chcem prispieť
Chcem prispieť
CHCEM PRISPIEŤ

Detské obete na Západnom brehu prudko vzrástli.

Bratislava, 22 Júla 2024 – Od októbra minulého roka bolo na Západnom brehu vrátane východného Jeruzalema zabitých celkovo 143 palestínskych detí, čo je nárast o takmer 250 percent v porovnaní s predchádzajúcimi deviatimi mesiacmi, počas ktorých bolo zabitých 41 palestínskych detí. V tom istom období boli na Západnom brehu pri násilnostiach súvisiacich s konfliktom zabité dve izraelské deti. Okrem toho bolo viac ako 440 palestínskych detí zranených ostrou muníciou. Čísla vyvolávajú vážny poplach okolo zbytočného a nadmerného použitia sily proti najzraniteľnejším.

„Už roky sú deti žijúce na Západnom brehu, vrátane východného Jeruzalema, vystavené strašnému násiliu,“ povedala výkonná riaditeľka UNICEF Catherine Russell. „Situácia sa výrazne zhoršila, čo sa zhoduje s eskaláciou nepriateľských akcií v Gaze. Často sme svedkami obvinení, že palestínske deti boli zadržiavané na ceste domov zo školy alebo boli zastrelené pri prechádzke po uliciach. Násilie sa musí teraz zastaviť."

Obete boli hlásené v 10 z 11 gubernií na Západnom brehu Jordánu, pričom viac ako polovica vrážd sa odohrala v Džaníne, Tulkarme a Nábuluse. Tieto oblasti zaznamenali za posledné dva roky nárast veľkých a militarizovaných operácií na presadzovanie práva, čo naznačuje posun v intenzite a rozsahu.

Zvyšujúce sa napätie na Západnom brehu Jordánu vrátane východného Jeruzalema tiež ovplyvňuje fyzickú a duševnú pohodu tisícov detí a rodín, ktoré teraz žijú v každodennom strachu o svoj život. Deti uvádzajú, že sa boja chodiť po okolí alebo cestovať do školy.

Pred 7. októbrom 2023 boli deti na Západnom brehu, vrátane východného Jeruzalema, vystavené najvyššej úrovni násilia za posledných 20 rokov, pričom počas prvých 9 mesiacov minulého roka bolo zabitých 41 palestínskych detí a 6 izraelských detí. Veľmi ich postihli aj obmedzenia pohybu a prístupu, ktoré narušili ich každodenný život.

UNICEF opätovne vyzýva strany, aby okamžite ukončili a zabránili ďalšiemu vážnemu porušovaniu práv detí vrátane zabíjania a mrzačenia detí. Strany musia dodržiavať svoje záväzky vyplývajúce z medzinárodného práva na ochranu detí. Právo detí na život musí byť presadzované a deti by nikdy nemali byť terčom násilia, bez ohľadu na to, kto a kde sú. 

„Skutočná cena násilia v Palestíne a Izraeli sa bude merať na životoch detí – tých, ktoré sú stratené a ktoré to navždy zmenilo,“ povedal Russell. "To, čo deti zúfalo potrebujú, je koniec násilia a trvalé politické riešenie krízy, aby mohli naplno využiť svoj potenciál v mieri a bezpečí."

Našu misiu a aktivity pomôcť deťom v gaze môžete naďalej podporovať: 

https://unicefslovensko.darujme.sk/gaza/

Kontakt pre médiá:

Monika Molnárová, MSc.

mmolnarova@unicef.sk​

Slovenská nadácia pre UNICEF | Slovak Foundation for UNICEF

Michalská 371/7, 811 01 Bratislava

 
 
Každé dieťa
si zaslúži
detstvo,
budúcnosť,
nádej...

PREČÍTAJTE SI VIAC

© UNICEF/UNI217301/Kokic
celý článok

Spúšťame korporátny program Firma priateľská k deťom

© UNICEF/UNI649017/Dar Al Mussawir
celý článok

Vyhlásenie výkonnej riaditeľky UNICEF, Catherine Russellovej k situácii v Libanone